Natuur Dieren in de Dordogne Meer wandelingen Wetenswaardigheden Bloemen en bomen Foto's uit de Dordogne Voorjaar Zomer Herfst Winter Contact

 

telefoon;

0113-644001

 

 

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
02 juli 2015


  

Soms vragen huurders hoe de Dordogne er in de winter uit ziet. In de winter is het huis in principe gesloten, maar we gaan er zelf regelmatig naar toe, want  bijvoorbeeld de maanden november en maart kunnen verrassend fraai zijn. In november is het vaak erg mooi en rustig herfstweer met prachtige kleuren en geuren. In december begint normaalgesproken een periode van grijze luchten en veel regen, maar zoals u op de onderstaande foto's kunt zien, kan het eind december schitterend winterweer zijn. 

De vorst valt vaak vroeg in, de eerste nachtvorst kan al in september voorkomen. Alhoewel de Dordogne onder invloed staat van de Atlantische Oceaan heerst er toch duidelijk meer een landklimaat dan in Nederland. In 2007 daalde de temperatuur in december al een keer tot -10 ºC, maar een paar jaar geleden hadden we maar liefst 14 dagen achtereen nachtvorst van -12 ºC of meer.

En alhoewel de bladeren van de bomen zijn is er toch van alles te zien in de omgeving. Buizerds trekken bijvoorbeeld naar de Dordogne om te overwinteren en soms zie je groepen van wel tien stuks in de lucht zweven, luid naar elkaar krijsend. En het is de tijd van de paddenstoelen zoals "trompettes de mort" (cantharellen) en truffels. Kerst wordt in Frankrijk maar 1 dag gevierd, de 25ste en Oudejaarsavond wordt rustig gevierd met een diner en zonder vuurwerk. Als u iets hoort of ziet knallen, dan zijn het de Nederlanders en Engelsen in de buurt. De Fransen steken geen vuurwerk af. Nieuwjaar verloopt hetzelfde als bij ons. Een gelukkig Nieuwjaar wensen en veel snoepen. Wind is er weinig en dat maakt de temperatuur al snel aangenaam. Een graad of tien bij stralende zon en zonder wind geeft een mooie winterdag voor een wandeling en zulke dagen zijn er genoeg. En laat in februari of in maart dient het voorjaar zich alweer aan met soms wel 15 ºC op het beschutte terras. De bomen zijn dan nog lang niet groen maar wij halen de tuinmeubelen uit de schuur en eten voor het eerst weer buiten.

Vaak is er mist of nevel in de ochtenduren en bij lage temperaturen vriest de mist aan hetgeen in de eerste uren van de dag een prachtig schouwspel oplevert zoals hier bij Chateau de Losse. U moet er wel vroeg bij zijn want de zon smelt de rijp in enkele uren weg, meestal een voorbode voor een prachtige winterdag.

   

De winterlandschappen kunnen sprookjesachtig zijn zoals deze foto's laten zien die gemaakt zijn op Nieuwjaarsdag 2008 in de buurt van St. Leon sur Vezere. Rijp en de glinsterende rivieren vormen een prachtig decor voor een lange winterwandeling. 

 

De oude gebouwen van gele zandsteen kleuren fraai in het winterse landschap zoals hierboven Chateau de Losse en een oude monumentale boerderij tussen Hautefort en Montignac. En onder St. Leon sur Vezere met de fraaie Romaanse 12e eeuwse kerk en een zeer oude Libanonceder in het park van het kasteel.

 

  

 

  

Verwarming

In de winter kan het in de Dordogne heerlijk weer zijn, maar ook behoorlijke vorst behoort tot de mogelijkheden en dan is goede verwarming onontbeerlijk. De meeste inwoners van de Dordogne stoken hout in de open haard of een kachel. In de zestiger jaren waren veel huizen in de Dordogne nog niet voorzien van elektriciteit en stromend water. In Les Chauffours is moderne elektrische verwarming en een grote open haard.  Samen met dubbel glas en moderne ramen en deuren geeft dat ruim voldoende bescherming tegen de winterkou.