telefoon;

0113-644001

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
05 juni 2016

 

cabanees de Breuil

Deze bijzondere verzameling van schuurtjes en huizen die zonder cement met "lauzes" (platte natuurstenen) in elkaar gelegd zijn bevindt zich bij een boerderij in Calpalmas tussen Sarlat en Les Eyzies. Alhoewel de constructie veel vroeger doet vermoeden, stammen de gebouwen waarschijnlijk uit de 19e eeuw, al weet niemand wanneer ze precies gemaakt zijn. De daken kennen geen spanten en de koepels zijn gemaakt door enkel en alleen het op elkaar stapelen van stenen.


De stenen hutten kwamen in 1968 op de monumentenlijst en werden vanaf 1995 volledig beschermd. Voor die tijd werden de hutten gebruikt als schapenstal. Restauraties vonden plaats in 1970 en in de negentiger jaren. De verkondigde geschiedenis vanaf 1449 die op zowel de website van de cabanees als ter plekke is te horen en zien, moet u met een korreltje zout nemen. Enkele tientallen jaren geleden leefde er een oude vrouw die zich herinnerde dat haar grootvader de bouwwerken had gebouwd, ergens aan het einde van de 19e eeuw. Maar het kan niet ontkend worden, Breuil geeft een echt "Asterix gevoel" en is een uitstapje zeker waard, u kunt het gemakkelijk combineren met Sarlat of Les Eyzies.

Aquarium du Perigord

Het grootste particuliere aquarium van Europa vindt u in Le Bugue. Hier vindt u een prachtige website met alle informatie over deze attractie.

Chateau Laxion

Chateau Laxion ligt op amper vijf kilometer van Les Chauffours. Het imposante kasteel met vier geweldige hoektorens was in 1960 nog redelijk intact, maar een Nederlandse eigenaar liet in de afgelopen decennia de boel de boel en het kasteel raakte ernstig in verval.

Gaëlle en François Dumy probeerden het kasteel vijf jaar lang te kopen, maar het lukte pas toen de vorige eigenaar kwam te overlijden. Het kasteel, of wat er van over is, kunt u nu in de zomer elke dag bezoeken. U vindt hier een kasteel in de originele staat zoals er in de zestiger jaren tientallen de Dordogne waren. Inmiddels zijn de meeste gelukkig voor verder verval behoed of geheel gerestaureerd. Met hulp van vrijwilligers en de staat gaan de huidige eigenaars het kasteel in oude glorie herstellen, een enorme klus die dit kasteel meer dan waard is en die 15 jaar gaat duren.

De burcht ligt verborgen in een prachtige omgeving tussen Corgnac en Thiviers, u vindt vanuit Corgnac of vanuit Thiviers voldoende borden die naar Laxion leiden. U kunt ook de restauratiewerken bekijken en als u in het weekend gaat treft u meestal de eigenaars die met veel kennis van zaken uitleg geven over de geschiedenis van het kasteel. Verder worden in de zomer Middeleeuwse toernooien en spelen georganiseerd.

 

Kanoën op de Dronne

U kunt in de omgeving te kust en te keur kano's huren. Wij namen de halfdaagse tocht van Brantome naar Bourdeille, een leuke, niet te lange tocht van 12 km.

Brantome Canoë ligt aan het begin van het dorp tegenover een Total tankstation en kort na aankomst konden we instappen in comfortabele tweemans kano's van kunststof. De officiële vertrektijd voor deze tocht is 13.00 uur, maar wie het echt op zijn gemakje wil doen kan beter een half uurtje eerder vertrekken. En wie onderweg de tuinen wil bezichtigen moet echt wat extra tijd nemen. De tocht begint door Brantome langs het oude klooster en via twee barrages langs de Moulin, het bekende restaurant bij de brug. Het eerste stuk is erg fraai met Brantome vanaf het water, mooie waterplanten, duizenden donkerblauwe waterjuffers en libellen en prachtige oeverbegroeiing.

Onderweg dienen ettelijke barrages te worden genomen, altijd vermakelijk en waterschoenen niet vergeten. En peil even met uw peddel hoe diep het is voor u uitstapt..... Het laatste deel is wat saaier en de rivier wordt breder waardoor de stroming minder wordt en u meer moet peddelen. Op het eind bij Bourdeilles volgt echter nog een fraai stuk met het kasteel en overhangende rotspartijen en dan is het alweer gedaan. Het busje van Brantome Canoë staat al op u te wachten, inladen en de korte terugreis naar Brantome. Een heerlijke middag op het water, ideaal voor een hete dag. 

L'ancien hospice d'Hautefort

Vlakbij het grote kasteel van Hautefort vindt u het oude hospice, een ziekenhuis dat zijn oorsprong heeft in de 18e eeuw en nu een museum is met oude ziekenhuisinrichting en apparatuur, waaronder enkele van de vroegste roentgenapparaten van het begin van de 20ste eeuw. Maar ook een ziekenzaal anno 1850 en veel wetenswaardigheden over de medische wetenschap uit die tijd. Een mooie bezienswaardigheid en tegelijkertijd een bevestiging van het feit dat we ons gelukkig mogen prijzen met de moderne medische wetenschap. 

 

 

 

 

Industrieel erfgoed

Op driekwartier rijden van het huis vindt u in Savignac-Ledrier een in originele staat behouden ijzersmederij/gieterij, die oorspronkelijk stamt uit 1521. In het noordelijk deel van de Perigord bestond in de 18e en begin 19e eeuw een levendige metaalindustrie, die een welkome aanvulling betekende op het karige inkomen van landbouw en veeteelt. In 1811 leverde de Perigord 3500 ton staal en 2000 ton gietijzer, ruim 2% van de totale Franse productie. Van 1871 tot 1876 leverde deze smelterij elk jaar zo'n 450 ton ijzer af. Er werkten twee ploegen van 7-10 mensen die elk 12 uur werkten en het continue proces ging dag en nacht door.  In de eerste helft van de 19e eeuw werd de huidige hoge oven gebouwd waarmee elke 24 uur 2,5 ton staal kon worden gemaakt. Daar was 5 ton erts voor nodig en 2,5 ton houtskool. Zo'n 50 smelterijen waren meestal aan de oevers van een rivier gevestigd voor de benodigde waterkracht, ijzererts werd uit de ijzerhoudende grond gehaald en de bossen leverden houtskool. Als in de zomer de waterkracht minder werd, bewerkten de staalarbeiders en houtskoolbranders het land.

De oude smelterij in Savignac-Ledrier was de laatste die nog in bedrijf was tot 1930 toen hier het laatste ijzer werd gesmolten. De concurrentie in het noorden (Lotharingen) werd te zwaar en de afgelegen smelterijen in de Dordogne en de Limousin moesten daardoor sluiten. Nog tot 1975 werden er o.a. sleuteltjes voor sardineblikjes gemaakt, waarna de oeroude gebouwen definitief werden gesloten. Toen in 1930 het ijzersmelten werd gestopt was dit de laatste ijzersmelterij van Frankrijk die nog op houtskool werd gestookt. Gelukkig werd deze smelterij behouden en geconserveerd als industrieel erfgoed.

U kunt van deze oude smelterij een mooi dagtochtje maken. Rij via Excideuil naar Genis en neem in Genis het kleine weggetje naar St.Mesmin. Goed opletten en een kaart meenemen, ook hier bent u weer snel verdwaald. Via een prachtige weg door de kloven van de Auvezere volgt u de weg naar Savignac-Ledrier, de smelterij ligt beneden aan de rivier. U kunt in de omgeving prachtige wandelingen maken die goed staan aangegeven.

Vervolg na uw bezoek aan de smelterij de weg naar Payzac en sla rechtsaf naar beneden naar de 12e eeuwse brug over de Auvezere. Na de brug slaat u rechtsaf naar de Papeterie van Vaux, een overblijfsel van een tweede uitgestorven industrie, de papierproductie. Deze papeterie werd in 1996 deskundig gerestaureerd en behouden voor het nageslacht.

Ook hier kunt u mooie wandelingen maken langs de Auvezere. Ga daarna terug naar Payzac en volg de weg naar Lanouaille. Vandaar bent u via St. Sulpice d'Excideuil weer in ruim een half uur thuis.

Als u meer wilt weten over de werking van de smelterij kunt u elke dinsdag en donderdag de gebouwen bezoeken om 10.30 uur, 2 euro voor de gids. De papeterie van Vaux is normaalgesproken bemand van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.30 tot 16.30 uur, toegang 3,50 euro.

Lang voor de smeltovens in Savignac-Ledrier in de Middeleeuwen waren er ook in de tuin van Les Chauffours (de hete ovens) waarschijnlijk twee grote ronde vuurplekken (houtskool) om ijzer te smeden. Met name in het deel langs de weg aan de westkant vinden we regelmatig brokken ijzererts en vanuit de lucht zijn twee cirkels in het landschap waarneembaar.

voor informatie en openingstijden klik hier

 

Naar St. Jean de Cole

Een erg fraai dorp is St. Jean de Cole met leuke terrassen en restaurants en een mooi plein met het Chateau de la Marthonie (15e en 15e eeuw) dat u kunt bezichtigen en de bijzondere 11e eeuwse kerk.

Renaud de Thiviers liet dit sobere gebouw plaatsen in de late 11e eeuw. Het is van een bijzondere schoonheid met het hoge schip dat vroeger werd afgedekt met een koepel van 12 meter en de aanleunende kapellen. De koepel is ooit ingestort en nu vervangen door een houten plafond. Voor het gebouw staat de overdekte markthal die eveneens mooi in het beeld past.

Het is niet verbazingwekkend dat St. Jean de Cole, net als Sarlat, al vele malen het decor vormde voor historische films met zijn pittoreske steegjes, de oude stenen brug over de Cole en de fraaie watermolen. Een bezoek aan St. Jean de Cole kunt u combineren met een bezoek aan Brantome, de grotten van Villars, de Abbaye de Boschaud en Chateau Puyguilhem.

 

Naar Excideuil

7 km van Les Chauffours ligt Excideuil, een gezellig plaatsje met een belangrijke streekfunctie. Er is fraaie oude binnenstad en u vindt er de supermarkt van Champion, de doe-het-zelfzaak, een fietsenmaker, twee slagers, een notaris, een prima restaurant, een makelaar, een bank en een postkantoor. Kortom, in Excideuil kunt u voor de meeste boodschappen terecht. U zult regelmatig in dit plaatsje komen, en daarom vindt u hier een uitgebreide beschrijving van Excideuil. 

 

 

Naar Perigueux

Op een kleine dertig kilometer afstand van het huis ligt de laat-Middeleeuwse stad Perigueux. U vindt er McDonalds voor de kinderen en de hypermarkten van Leclerc, Auchan en  Carrefour voor een middagje Frans winkelen. Maar de oude hoofdstad van de Perigord heeft veel meer te bieden. Daarom vindt u hier een uitgebreide beschrijving van de stad met een mooie wandeling door de oude binnenstad.  De oude wijk St. Front rond de kathedraal is zeer de moeite waard met veel Middeleeuwse huizen en mooie smalle straatjes die overwegend autovrij zijn.

De kathedraal van St. Front is een vreemde mengeling van romaanse en byzantijnse stijl uit de 12e eeuw en 19e eeuwse modificaties van Abadie. Hij zou later de Sacre Coeur in Parijs bouwen en onder andere de St.Front vormde daarvoor de inspiratie. 

In Periguex bevindt zich ook het Musee du Perigord in de buurt van de kathedraal. U vindt er een belangwekkende prehistorische verzameling en een fraaie collectie schilderijen. Veel terrassen en een gezellige drukte maken Perigueux  tot een stad waar u een hele dag kunt doorbrengen.

Klik hier voor veel meer informatie over Perigueux en een fraaie wandeling door de oude binnenstad.

Markten in de buurt

Traditionele markten horen bij Frankrijk en zijn nog echte lokale markten waar mensen aanbieden wat ze op dat moment uit hun tuin halen. Noten, groente en fruit, vlees, gereedschap, u vindt er van alles. De markten zijn regionale ontmoetingsplaatsen en u ziet er de lokale bevolking levendig onderhandelen over een bos tomaten of gewoon gezellig een praatje maken. Leuk voor een (vroege) ochtend Frans vermaak, dit zijn de markten in de buurt van Les Chauffours;

Woensdag: Perigueux, de grootste en prachtig gesitueerd in de oude stad met de kathedraal als decor

Donderdag: Excideuil, een leuke kleine markt op het mooie plein voor de kerk

Vrijdag: Brantome, eveneens in een prachtig decor, maar in de zomer meer en meer toeristisch

Zaterdag; Thiviers, druk en de meest authentieke met foie gras en truffels in het seizoen. Ook in het wat verder weg gelegen Sarlat is het markt op zaterdag. Het is dan erg druk in het stadje, maar het decor met de prachtige Middeleeuwse straatjes is uniek.

 

Uitstapje naar Hautefort en
St. Robert

Een leuk uitstapje op maar 20-30 km van het huis is naar het imposante kasteel van Hautefort (onder). Het kasteel torent uit boven het gelijknamige plaatsje en is een van de meestbezochte kastelen van Frankrijk. Er liggen fraaie formele Franse tuinen omheen en vergeet niet in het dorp de Hospice te bezoeken met een museum over de gezondheidszorg in de afgelopen eeuwen. Enkele kilometers verder ligt de 12e eeuwse Romaanse kerk van St. Robert (boven). Dit imposante oeroude gebouw beschikt over vroeg-Middeleeuwse kapitelen en vanuit het rustige dorp heeft u schitterende vergezichten over de omgeving.

 

 

PaardrijdenBij Tourtoirac kunt u bij Angie's Ranch (Nederlandse eigenaar) een dagje paardrijden in de Dordogne. Voor ervaren paardrijders, maar ook voor mensen die nog nooit op een paard hebben gezeten is dit een originele manier om de omgeving te verkennen. U vindt Angie's Ranch als u door Coulaures naar Tourtoirac rijdt bij camping Les Tourterelles.

Als u hier klikt gaat u naar de website met veel foto's en informatie.

 

Fietsen huren

In Thiviers is een excellente fietsenverhuur gestart door een Engelse exploitant. De fietsen worden thuisgebracht voor de deur en weer opgehaald en u kunt kiezen voor het type dat u het best past. Er zijn familie aanbiedingen en u kunt huren per dag of voor een hele week. Meer informatie vindt u hier; Dordogne Cycle Hire

 

 

St. Amand de Coly

Een beetje verborgen in het dal van het riviertje de Coly boven Montignac ligt de prachtige versterkte kerk van St. Amand de Coly in het mooie gelijknamige dorpje waar nog verschillende huizen staan die gedekt zijn met zogenaamde "lauzes", natuurstenen dakpannen.


Op deze plaats werd al in de 6e eeuw na Christus een eerste heiligdom gebouwd. Het huidige zeer imposante gebouw stamt uit de elfde en twaalfde eeuw en is zondermeer een van de fraaiste voorbeelden van Romaanse bouwkunst in de Dordogne. St. Amand was een van de pleisterplaatsen langs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella en is een van de weinige overgebleven voorbeelden van een met muren en wachtposten versterkt kerkgebouw. In de Honderdjarige oorlog had de abdij zwaar te lijden en verarmde. De godsdienstoorlog in de 16e eeuw betekende het einde voor de gemeenschap. In het begin van de 18e eeuw waren er nog maar drie kloosterlingen over die in een klein provisorisch gerestaureerd gedeelte woonden. Na 1886 is de kerk van de grond af aan herbouwd, maar de abdij niet. De Middeleeuwse verdedigingswerken en schietgaten zijn nog grotendeels intact en de verticale architectuur is indrukwekkend. Een mooie tocht en goed te combineren met een bezoek aan de grotten van Lascaux in Montignac.


De kapel van St.Jory las Bloux

In de afgelopen jaren werd de kapel van St. Jory las Bloux grondig gerestaureerd. Een fraaie geslaagde restauratie is het geworden met veel respect voor de authentieke elementen in deze zeer oude romaanse kapel die stamt uit de 11e of 12e eeuw. Als u hem zelf eens wilt bekijken kunt u de sleutel ophalen in de Mairie. De kapel is vastgebouwd aan het kasteel.

 

 

Grotte de TourtoiracIn Tourtoirac,  op een half uurtje rijden van Les Chauffours,  is in het voorjaar van 2010 dan eindelijk de "Grotte de Tourtoirac" voor het publiek geopend. Deze grot werd al in 1995 ontdekt maar was moeilijk begaanbaar en het duurde 15 jaar voordat de grot gereed was gemaakt om bezoekers te ontvangen. De verwachtingen waren, na alle verhalen van de speleologen die de grot hadden verkend, hooggespannen en dus gingen wij een kijkje nemen. Er zijn in de omgeving heel veel druipsteengrotten, maar dit is beslist een van de mooiste. Een feeërieke verlichting en deskundige gids (Nederlandstalig) zorgen voor een fraaie rondleiding van een uur in het deel van de grot dat nu begaanbaar is gemaakt. De grot is nog veel groter met enorme zalen en gangen, maar die zijn voorlopig nog niet  toegankelijk voor bezoekers. Een ploeg die in de bergen installaties bouwt voor skipistes heeft een fraaie galerij gebouwd waardoor je gemakkelijk door de grot loopt en een schitterend uitzicht hebt op de vele indrukwekkende druipsteenformaties. Het eerste seizoen werd begroot op 17.000 bezoekers, maar in november 2010 waren er al 40.000 bezoekers afgedaald in deze fraaie druipsteengrot. Van harte aanbevolen en elke dag open. 

http://www.grotte-de-tourtoirac.fr/

 

Vide greniers, brocante, antiqitues

  

In de buurt worden regelmatig rommel- en antiekmarkten georganiseerd in alle maten en soorten. Hieronder vindt u een lijst van de belangrijkste markten in de komende maanden. Als u hier klikt vindt u de rommelmarkten (vide-greniers) voor het hele seizoen in de gehele Dordogne. U kunt de plaatsen eenvoudig vinden via Google maps. Deze lijst wordt actueel bijgehouden en ligt niet in het huis. Als u een van de markten wil bezoeken kunt u het beste het lijstje printen en meenemen.

Itinéraire Baroque 2006 : Ton Koopman vous recoit chez lui

Wandelen


Als u hier klikt vindt u informatie over wandelen in de buurt van Les Chauffours en diverse wandelingen, kort en lang, gemakkelijk en wat zwaarder.

De grotten van Lascaux

De belangrijkste prehistorische bezienswaardigheid in de Perigord is zondermeer de grot van Lascaux met de prachtige rotstekeningen die waarschijnlijk 15.000 jaar of ouder zijn. Schimmels tastten de originele tekeningen aan, reden waarom de in 1940 ontdekte grot in de zestiger jaren werd gesloten voor publiek. Maar de ontdekking was  zodanig belangwekkend, dat de Franse regering besloot een exacte kopie te construeren, Lascaux II. En omdat dezelfde kleurstoffen werden gebruikt, mogen ook hier niet meer dan 2.000 mensen per dag naar binnen. Aan de kopie is tien jaar gewerkt en u merkt dan ook geen enkel verschil met de echte versie. Voor wie zich wil verdiepen in het onderzoek naar Lascaux, de ontdekking en de wetenswaardigheden rond sluiting en de constructie van de kopie hebben wij een drietal artikelen van National Geographic uit 1948, 1975 en 1988 op deze website geplaatst. U vindt ze hier. Of u kunt ook op de foto´s klikken. 
En hier vindt u de fraaie officiële website van de grotten van Lascaux. (Engelstalig)

Velorail

Vlakbij Les Chauffours vindt u de velorail. De Velorail maakt gebruik van het oude goederenspoor tussen Thiviers en Excideuil. In Corgnac (3 km. van het huis) kunt u op een soort spoorfiets stappen en met vier personen over het spoor naar Thiviers of Excideuil fietsen.  Vooral het traject naar Excideuil (deze zomer voor het eerst open) is erg leuk met het grote viaduct bij St. Germain de Pres en een mooie tocht door de bossen.

Hier vindt u meer informatie.

 


Tafeltennis

In de tuin van het gemeentehuis van St. Jory las Bloux staat een (betonnen) tafeltennistafel. Als u bats en balletjes meeneemt mag u deze tafel gebruiken.Naar Cadouin


De cisterciënzer abdij van Cadouin ligt ongeveer 70 km zuidelijk van het huis. Via Perigueux en Le Bugue rijdt u er vlot naar toe, maar u kunt talloze routes kiezen, ze zijn allemaal even mooi. De laatste paar kilometer rijdt u door een stil dal en dan doemt voor u het idyllisch gelegen dorp Cadouin op.

Hier werd in 1115 de Abbaye de Cadouin gesticht. Het was hier dat de groten der aarde het relikwie van Cadouin kwamen bezoeken, een linnen doek die meegebracht was van de eerste kruistocht in Antiochie en volgens de overlevering de doek was waarin het hoofd van Christus gewikkeld was. Karel de vijfde, Richard Leeuwenhart en Lodewijk de Heilige kwamen net als duizenden pelgrims op het relikwie af. Maar de mythe werd in 1934 ontzenuwd, de doek bleek een 11e eeuwse stof uit Egypte met de naam van een kalief erop die rond 1100 in Egypte regeerde. In de honderdjarige oorlog werden de gebouwen beschadigd, maar met geld van Lodewijk XI werd de kloostergang in de 15e eeuw in laat Gotische stijl herbouwd. Hierdoor ontstond een fraaie combinatie van Romaanse en Gothische bouwkunst die Cadouin kenmerkt.

Niet alleen de kerk en de abdij maken een bezoek aan Cadouin de moeite waard. Het dorp zelf is goed behouden gebleven en ligt heel mooi in een prachtige omgeving.

   

Urval, een onbekend juweel

Als u Cadouin in westelijke richting verlaat richting Belves, dan kunt u na een vijftal kilometers een piepklein weggetje linksaf nemen naar Urval. Er staat nauwelijks bewegwijzering, maar er is maar 1 mogelijkheid en als u langs het sportvliegveld van Belves komt bent u net voorbij de afslag gereden. Urval is een gehucht van enkele huizen en een 12e eeuwse kerk in Romaanse stijl. De kerk was tevens een verdedigingswerk en kent daarom geen enkele opening. Bovenin de sobere vierkante toren bevindt zich een vluchtruimte voor de bevolking, die werd gebruikt bij plundering en belegering. Hier lijkt de tijd stilgestaan te hebben, het gehucht ademt een authentieke Middeleeuwse sfeer uit en staat niet in de gebruikelijke reisgidsen.

 

 

 

Abbaye de Boschaud


Veel mensen brengen een bezoek aan het bekende Chateau Puyguilhem bij Villars op een half uur rijden van het huis. Minder bekend is dat op een steenworp afstand een ruïne ligt van een van de vier Cisterciënzer kloosters die de Dordogne rijk is.

De Abbaye van Boschaud werd gebouwd tussen 1154 en 1159 en ligt schitterend tussen bossen en weilanden. Al voor die tijd stond er een kluizenaarswoning. U komt er via een smal weggetje dat net ten noorden van Villars afbuigt (staat aangegeven).

Het was ooit een pleisterplaats op de weg naar Santiago de Compostella maar de abdij had geen geluk. Al in de 13e eeuw kregen de monniken onderling ruzie met een opstand tegen de abt als gevolg en ontbinding van de gemeenschap. Het gebouw leed vervolgens onder de diverse oorlogen  en de Franse revolutie maakte uiteindelijk een definitief einde aan het kloosterleven in Boschaud. De door oorlogshandelingen zwaar beschadigde gebouwen verbrokkelden tot een prachtig gelegen ruïne. 

 

Naar St. Leon de Vezere

Als u een uitstapje naar de grotten van Lascaux plant in Montignac, mag u twee van de fraaiste voorbeelden van Romaanse bouwkunst in Frankrijk niet overslaan, Een is de indrukwekkende gefortificeerde  kerk van St. Amand de Coly (zie hierboven). Vlakbij op enkele kilometers ten zuiden van Montignac ligt St. Leon de Vezere, een pittoresk dorpje aan de rivier met een zeer fraaie vroeg Middeleeuwse kerk. Toen in de zestiger jaren een aanvang werd gemaakt met de restauratie werden Galloromeinse fundamenten gevonden en men denkt dan ook dat de kerk is gebouwd op de fundamenten van een Romeinse villa. Ook voor-Christelijke graven werden gevonden.

Het middenschip is 10e eeuws en te classificeren als pre-romaans. Het dwarsschip is zuiver romaans en stamt uit de 11e eeuw. Bij de kerk hoorde oorspronkelijk een kleine abdij die voor het eerst in 1153 wordt vermeld. Het klooster ging echter ten onder in de diverse godsdienstoorlogen. De restauratie van deze kerk werd voltooid in 1965 en het dak is volledig gedekt met de traditionele natuurstenen, "lauzes" genaamd. De schilderachtige ligging in het oude dorp aan de rivier de Vezere is imponerend en op een rustige ochtend buiten het seizoen bent u er vaak helemaal alleen. De steegjes van het oude dorp zijn vrijwel autovrij en u kunt er mooie wandelingen maken langs de rivier.

Het sobere interieur is prachtig en geheel in stijl hersteld, in het koor vindt u overblijfselen van muurschilderingen, de kerk is nog in gebruik en meestal geopend.


 

Monbazillac, een bijzondere wijn

Een wijn die we echt in de Dordogne hebben ontdekt is de Monbazillac, een voortreffelijke zoete dessertwijn die gemaakt wordt volgens een uit de Renaissance stammend procédé waarbij de druiven pas worden geplukt als ze met grauwe schimmel zijn overdekt. Net als bij de Sauternes worden de druiven selectief geplukt als ze de goede conditie hebben bereikt. Deze goudgele heerlijk geurende witte wijn smaakt uitstekend als aperitief of bij desserts. Na ongeveer drie jaar is hij op smaak en kan vervolgens erg lang bewaard worden. Onlangs werden flessen Monbazillac opgedoken uit een 18e eeuws vrachtschip dat was vergaan op de Noordzee en de wijn bleek niet veel anders te smaken dan een fles uit 1960.

Het Chateau de Monbazillac is eigendom van de coöperatie Monbazillac en ligt midden in een zee van wijnranken. Er worden drie rassen gebruikt, de Semilon, Sauvignon en de Muskadet. Het fraai geproportioneerde kasteel is een bezoek meer dan waard, niet in de laatste plaats vanwege de proeverij en een uitstekende selectie Monbazillac wijnen die u ter plekke kunt keuren en kopen.