Les Chauffours  Natuur Wandelen Dieren in de Dordogne Uitstapjes Wetenswaardigheden Bloemen en bomen De laatste nieuwtjes Contact

 

 

 

 

 

 

telefoon;

0113-644001

 

 

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
08 juli 2015

 


  

Het bijhouden van een tuin  met een   oppervlakte van 12.000 m2 vergt een praktische instelling en de nodige apparatuur en gereedschap. We doen het onderhoud voor het grootste deel zelf, maar als we in Nederland zijn zorgt iemand in de buurt dat het gras gemaaid wordt. Het gras maaien  vergt al snel twee tot drie uur maaiwerk. We gebruiken daar een zitmaaier voor van het merk John Deere. Het gemaaide gras wordt niet verzameld, maar laten we liggen voor bemesting, zo behoeft het gras zelden of nooit bijgemest te worden. Door consequent te maaien en niet te bemesten ontstaat een wijze van beheer die bijzondere paddestoelen en wilde bloemen een prima voedingsbodem geeft.

Bij de aanleg van de tuin  is steeds rekening gehouden met het onderhoud, een parkachtig landschap met veel gras en bomen houdt het noodzakelijk onderhoud binnen de perken. Toch moet jaarlijks zo'n 250 strekkende meter haag geknipt worden en wordt 5 m3 snoeihout verwijderd. Het uitzicht vanuit de tuin in Les Chauffours op de in de omtrek liggende bossen is erg mooi, zoals u op deze pagina kunt zien.

       

Tuinbanken vindt u op verschillende plaatsen in beide tuinen zodat u kunt genieten van de vergezichten, heerlijk buiten een boek kunt lezen of van de mooie natuur om u heen kunt genieten.

 

  

 

Door consequent maaibeheer zonder bemesting ontstaat na enige jaren een grote variatie aan wilde bloemen in het grasland. We laten in beide tuinen een klein deel ongemaaid zodat zaden zich kunnen ontwikkelen voor een volgend jaar. Hier komen weer vlinders en insecten op af die vervolgens weer opgegeten worden door de vele vogels en vleermuizen.

 

  

 

Rond het huis staan flink wat hortensia's, in totaal een veertigtal. Hortensia's vergen naast snoeiwerk in het voorjaar weinig onderhoud maar wortelen oppervlakkig en hebben daardoor ruim vocht nodig. De bloeitijd is langdurig, van mei tot augustus.

 

  

In beide tuinen staan mooie en oudere bomen. Onder ziet u de paardenkastanje  in de herfst, de zomer en het voorjaar.

  

 

  

U vindt in de tuin een heleboel verschillende bomen, leuk om te determineren met behulp van de bomengids die u in het huis kunt vinden. Er staat bijvoorbeeld een mooie treurwilg en een grote Nordmann spar. U vindt verder een Kaukasische zelkova, hazelaar, zilverden, linde, walnoot, tulpenboom, sequoia giganteum, magnolia grandiflora, judasboom, gele pavia, gleditsia, noorse esdoorn, Japanse esdoorn, vijg, kers, pruim, parasolden, vleugelnoot, wilde kers enz. enz.

    

Met een beetje geluk treft u in de naburige weilanden een kudde Limousin runderen die de vallei op het gemak afgrazen en soms nieuwsgierig komen kijken wat er allemaal gebeurt aan de andere kant van de afrastering. Voor meer informatie over dit fraaie ras kunt u een kijkje nemen op onze faunapagina door hier te klikken. En ja hoor, ook in de Dordogne zijn (soms heel veel) mollen, hoe we daarmee omgaan leest u hier.

 

Tuinen om te bezoeken in de Dordogne

Er is een aantal tuinen geopend voor bezoekers in de Dordogne, hieronder vindt u een overzicht;

Jardin d'Eyrignac  http://www.eyrignac.com/

Een van de beroemdste formele tuinen van Frankrijk in een prachtige setting met een klein kasteel en prachtige vormsnoei, zeer de moeite waard.

Jardin de Marqueyssac    http://www.marqueyssac.com/

Vlakbij Le Roq aan de Dordogne liggen deze zeer grote tuinen op een rots hoog boven de rivier. Tijdens een wandeling door de tuin heeft u prachtige vergezichten op de omgeving.