Home La Colonie Les Chauffours Beschikbaarheid Prijzen De Dordogne Wandelen Uitstapjes Wetenswaardigheden Bloemen en bomen Architectuur Historische foto's Voorjaar Zomer Herfst Winter Links Oude auto's in de Dordogne Dieren Contacttelefoon;

0113-644001

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
06 juli 2015

 

Perigueux, de oude stad

Op dertig kilometer van het huis vindt u Perigueux, de stad met het grootste door monumentenzorg beschermde stadscentrum van Frankrijk. Laat u niet misleiden door McDonalds en de hypermarche van LeClerc, Perigueux heeft een fraaie laat-Mideleeuwse binnenstad met smalle straatjes en leuke winkeltjes. Hiernaast vindt u een wandeltocht door de oude stad, in deze kolom iets meer over de geschiedenis van Perigueux.

Perigueux is net als de Perigord genoemd naar de Gallische stam Petrocorii wat "volk met de vier legers of stammen" betekent en die op deze plek woonde voordat de Romeinen de streek veroverden in 122 - 51 vChr. De Romeinen hadden moeite met de Petrocorii, die toen al 500 jaar in de smalle vallei woonden. Ze hadden zich aangesloten bij het verzet van Vercingetorix tegen Caesar (bekend uit de boeken van Asterix), maar moesten zich uiteindelijk gewonnen geven aan de machtige Romeinse legers. Na de vijandigheden volgde de pax Romana, een tijd waarin de Gallo-Romaanse maatschappij bloeide en de stad Perigueux een van de mooiste werd van de Romeinse provincie Aquitania. De stad heet dan nog Vesuna, naar de heilige bron van Vesunna die op de linkeroever van de Isle ligt. U kunt er nu de imposante "Tour de Vesonne" bewonderen uit de Romeinse tijd met erachter de fraai geconserveerde resten van een Romeinse villa.

Na de val van het Romeinse rijk verwoestten de Alemannen de stad in de 3e eeuw. De fraaie tempels, basilieken en villa's werden afgebroken en de stenen gebruikt voor verdedigingswerken. Het hielp niet, een aaneenschakeling van plunderingen en verwoestingen door rondtrekkende barbaren (o.a. de Noormannen) ontdeed de stad van alle glans die het bezat in de Romeinse tijd en de naam werd nog slechts "de stad van de Petrocorii" of kortweg "la Cité".

In de 10e eeuw begint de wederopbouw. La Cité is de zetel van St. Front en het bisdom en wordt zo de hoofdstad van het graafschap Perigord. La Cité is het deel van de stad dat dicht langs de Isle ligt en waar nog steeds de St. Etienne de La Cité staat, een fraai voorbeeld van Romaanse bouwkunst. 

Op de luchtfoto ziet u La Cité, een wat vergeten deel van Perigueux. Bij 1 de geconserveerde Romeinse villa, bij 2 de Romeinse Tour de Vesonne, bij 3 de kerk St. Etienne de la Cité en bij 4 huizen die gebouwd zijn op de oude vestingmuren uit de vroege Middeleeuwen.

Niet ver van La Cité op een heuvel staat in die tijd een kleine kapel bij het graf van St. Front, de apostel van de Perigord. Het heiligdom trekt veel pelgrims en al snel ontstaat een dorp met een klooster, Puy St. Front. Puy St. Front sluit zich aan bij de feodale liga's tegen de Engelse Koning. Puy St. Front wordt daardoor steeds machtiger en eist uiteindelijk de privileges van La Cité op, waardoor het tot heftige schermutselingen komt. Maar Puy St. Front staat onder bescherming van de Franse koning en La Cité moet inbinden. In 1240 versmelten de twee wijken tot 1 stad die dan voor het eerst Perigueux wordt genoemd.

In 1790 wordt de stad hoofdstad van het nieuwe departement Dordogne en is dat nog steeds. In de afgelopen decennia werd het stadscentrum grondig gerestaureerd en nog steeds wordt met respect voor de oeroude gebouwen geconserveerd en gerestaureerd. In 1998 werd de Cathedrale St. Front met zijn Byzantijnse uiterlijk op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Perigueux is nu  een levendige stad met 32.000 inwoners, leuke terrassen, een prachtige binnenstad en grote hypermarkten en winkelcentra in de periferie. En overal proeft u de 2.000 jaar oude geschiedenis van deze fraaie plek aan de Isle.

St. Front, de grote kathedraal

Al in de 6e eeuw werd op de plaats van de huidige kathedraal een kapel gebouwd bij het graf van St. Front. Vanaf dat moment was de Puy St. Front een pelgrimsoord en werd een belangrijke pleisterplaats op de weg naar Santiago de Compostella. Rond de kapel ontstond een abdij en in 1047 werd er een grotere kerk gebouw, maar die brandde al in 1120 af. Er moest een nog grotere kerk komen en zo begon de bouw van de huidige kerk die in 1173 werd voltooid. Het bijzondere ontwerp lijkt sterk op de San Marco in Venetie met het grondplan in de vorm van een Grieks kruis en de koepels. Voor Frankrijk is het ontwerp zeer ongewoon en de kerk heeft een imposante en exotische uitstraling.

De kerk werd in 1575 geplunderd door de hugenoten en tijdens de godsdienstoorlogen werd ook het graf van St. Front vernield. Diverse restauraties volgden zonder rekening te houden met het oorspronkelijke romaanse ontwerp. Tot in 1852 de omstreden architect Paul Abadie de restauratie ter hand neemt. Hij herbouwt grotendeels de St. Front en houdt daarbij rekening met het oorspronkelijke ontwerp. Hij voegt de torentjes toe op de koepels naar het originele voorbeeld op de klokkentoren. Zijn latere ontwerp van de Sacre Coeur in Parijs was met soortgelijke lantaarns duidelijk geïnspireerd op zijn werk in Perigueux. De imposante  klokkentoren is het enige deel van de kerk dat onveranderd overleefde uit de 12e eeuw, de toren is dus meer dan 800 jaar oud.

Binnen is de kerk imposant door zijn geweldige afmetingen. De grote koepels rusten op penditieven en massieve pijlers in een sobere romaanse stijl die Abadie fraai heeft hersteld. Er zijn wat gebrandschilderde ramen van latere datum en de kroonluchters verdienen aandacht, ze werden ontworpen door Abadie zelf en gebruikt bij de bruiloft van Napoleon III in Parijs.

 

De Puy St. Front is een bijzondere kerk met een imposante ligging tegen de heuvel (puy) en temidden van een prachtig Middeleeuws centrum. De kerk is dan ook opgenomen in de wandeling in de kolom hiernaast en de moeite waard om te bezoeken.

 

 

 

Wandeltocht door de oude binnenstad


De oude binnenstad van Perigueux is autovrij en een heerlijk doolhof om oeroude straatjes en steegjes te ontdekken. Deze wandeltocht brengt u langs een aantal van de fraaiste plekken, maar vergeet ook niet een rondje door de lager gelegen La Cité te doen langs de St. Etienne en de Romeinse overblijfselen.
 
U rijdt langs de noordkant van de rivier richting stad en op een gegeven moment ziet u bij verkeerslichten een weg rechts naar boven lopen, de Rue de l'Arsault. Parkeer uw auto hier of boven op het plein onder de bomen.

Loop nu terug via de Rue de l'Arsault en sla rechtsaf de Rue Barbecane in. In deze straat ziet u de eerste imposante oude gebouwen zoals Hotel de Fayolle. Sla nu linksaf de Rue de Plantier in. Steek de drukke Avenue Daumesnil over en daal weer af in de steeg die in het verlengde van de Rue de Plantier ligt. U komt nu bij het bijzondere graanopslaggebouw dat heel rank op een smal fundament is gebouwd. U slaat rechtsaf naar de Puy St. Front. Ga de kerk binnen via de noordelijke ingang en kijk op uw gemak rond in de imposant grote kathedraal.

Als u uit de kerk komt, steek dan over naar het pleintje tegenover de kerk, u vindt hier aan uw rechterhand het geboortehuis van Daumesnil, de generaal die Napoleon volgde o.a. op zijn veldtocht in Egypte. Er staan grote plaquettes op het huis opdat u het historische gegeven niet mist. U komt nu op de Rue Limogeanne. Het is een prachtige straat met mooie gebouwen uit de renaissance, gezellige winkels en bedrijvigheid. Op dit voormalige begin van de weg naar Limoges slaat u linksaf. Korte afstand verder gaat u rechtsaf naar het Hotel de Ville, het gemeentehuis. Op het plein aan het eind van de Rue Limogeanne zijn vaak markten, in elk geval op woensdag en zaterdag.

 

Loop rond het gemeentehuis door de smalle steegjes naar het Place St. Louis met leuke terrasjes en restaurants. Er staat ook het fraaie Maison Tenant met een klein torentje aan de buitenkant van de hoofdtoren. Ga langs dit huis het smalle straatje in zodat u weer op de Rue Limogeanne komt.

 

Ga nu rechtsaf en volg de Rue Limogeanne. Eerst komt een straat aan uw linkerhand en iets verder is een smalle doorgang naar de Galerie Daumesnil, een verzameling steegjes en pleintjes waar u gewoon doorheen kunt lopen (de straat lijkt doodlopend, maar is dat niet) met 15e en 16e eeuwse huizen. Als u uiteindelijk uit dit steegje komt slaat u rechtsaf naar du Plantier, als u die naar links volgt komt u weer bij de parkeerplaats.

 

Gezellige winkels

Het centrum van Perigueux heeft veel leuke winkels met specialiteiten. Een stoelbekleder, een kaasspecialiteitenzaak of groente, u vindt het allemaal.

 

Op de pleinen rond de kathedraal St. Front is altijd wel een markt gaande, in elk geval op woensdag en zaterdag.

 

 

De Rue Limogeanne is de bekendste winkelstraat met gezellige winkeltjes en altijd bedrijvigheid. Hier vindt u exclusief speelgoed, kaas, ijs en meubelstoffen door elkaar.

 

Een dag in het centrum van Perigueux is een leuke ervaring en bevelen we van harte aan. Wilt u nog meer wandelen, loop dan een stuk langs de rivier de Isle en begin bij de kathedraal of ga naar het oude La Cité met de stadswallen en de Romeinse toren. En na afloop natuurlijk even winkelen in Trelissac bij de hypermarche van LeClerc die tot 20.00 uur elke avond open is.