Les Chauffours  Natuur Wandelen Dieren in de Dordogne Uitstapjes Wetenswaardigheden Bloemen en bomen De laatste nieuwtjes Contact

 

 

 

 

 

telefoon;

0113-644001

 

 

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
06 juli 2015

 


  

Het gebied rond Les Chauffours is een zogenaamd coulissenlandschap, een open gebied met afwisselend glooiende weilanden en bossen. De agrarische activiteiten zijn geconcentreerd op veeteelt, met name de roodbruine Limousin koeien. Dit nog enigszins wilde ras loopt zomer en winter buiten en kalft zonder hulp van mensen in de weide. Verder is de streek bekend om zijn grote walnotenproductie. Mooie rivieren als de Isle en de Vezere stromen door het gebied en wat zuidelijker vindt u de prachtige Dordogne, waarnaar het gebied is vernoemd. Door de variëteit in het landschap, de zuiverheid van lucht en water, de afwezigheid van industrie en de lage bevolkingsdichtheid is de diversiteit van flora en fauna erg groot. Paddestoelen, bomen, wilde planten, vogels en andere dieren komen alle in grote verscheidenheid voor. De lage bevolkingsdichtheid (in "onze" Franse gemeente wonen 15 mensen per km2, in Nederland gemiddeld 475 per km2) en het geheel ontbreken van industrie zorgen voor een zeer zuivere lucht en omgeving. U zult merken dat vrijwel alle bomen begroeid zijn met korstmossen, een organisme dat alleen leeft in een zeer zuivere atmosfeer. Het afwisselende landschap is een ideale habitat voor een groot aantal vogelsoorten en de vruchtbare kleigrond in combinatie met een aangenaam klimaat en voldoende regen vormen ideale groei-omstandigheden voor veel bomen en planten.

 

Flora

Veel voorkomende bomen zijn walnoot, tamme kastanje en hazelaar, bomen die in de Dordogne de ideale leefomstandigheden aantreffen. Uit walnoten worden allerlei producten gemaakt zoals "huile de noix" (notenolie) en "vin de noix", een pikzwart aperitief op basis van rode wijn, sinaasappel en jonge noten. De jaarlijkse notenproductie in de streek varieert (niemand weet precies waarom) maar overtreft soms de 10.000 ton. De bossen in de streek zijn gemengd met dennen als meest voorkomende naaldboom. 43% van de Dordogne bestaat uit bos en door de lage bevolkingsdichtheid breiden de bossen zich gestaag uit met ongeveer 2% per 10 jaar. Tijdens de grote storm aan het eind van 2000 is echter 20% van de bossen lichter of zwaarder beschadigd en zijn tienduizenden bomen ontworteld. In de vele aangeplante parken zoals in Thiviers en Brantome vindt u ook erg oude exemplaren van exoten als de Libanonceder en de Sequoia Giganteum, de mammoetboom, bomen die niet inheems zijn maar wel erg goed gedijen. Er staat een grote meer dan 100 jaar oude Sequoia Giganteum langs de weg naar Excideuil, kort voor u het stadje binnenrijdt. In de herfst kleuren de bossen in de Dordogne vlammend geel en rood. De combinatie van vroege nachtvorst en rustig weer zonder wind geeft een prachtig kleurenspel dat ongeveer twee weken later begint dan in Nederland. 

Wilde bloemen vindt u in enorme hoeveelheden en soortenrijkdom. Extensieve veeteelt en verwilderde weiden vormen de ideale voedingsbodem voor bijzondere bloemen en planten met de bijbehorende vlinders en andere insekten. In de tuin van Les Chauffours laten we in de zomer een stuk gras ongemaaid zodat een mooie wilde bloemenweide ontstaat waar erg veel vlinders op af komen.

 

      

Fauna

In de directe omgeving van het huis ziet u met wat geluk een ree of een vos, maar ook wilde zwijnen zijn waargenomen. Hagedissen en salamanders zijn talrijk en 's avonds ziet u de vleermuizen vliegen (laatvliegers). Vogels zijn er veel en divers, vrij algemeen is bijvoorbeeld de hop met zijn eigenwijze kuif en zwart/wit gestreepte vleugels. Naast de in Nederland bekende soorten als vink, putter en koolmees vindt u hier de meer zeldzame soorten kleine vogels in veel grotere aantallen dan in Nederland.  De gekraagde roodstaart bijvoorbeeld kunt u niet missen. Een echtpaar broedt jaarlijks succesvol in de schuur en ze jagen in het grasveld van "Les Chauffours" op kleine insekten. Appelvink, cirlgors, zwartkop en groenling zijn slechts een paar voorbeelden van de meer dan zeventig waargenomen vogelsoorten. De knalgele wielewaal is waargenomen in Les Chauffours en de kans is groot dat u een van de vele uilen ziet in de schemering. Bosuil, ransuil en kerkuil leven in grote aantallen in de omgeving. Hoog in de lucht hoort u de roep van de buizerd, de meest voorkomende roofvogel. In de eerste week van november komen honderden kraanvogels over tijdens hun trek naar Spanje en 's nachts bezoeken de das, de zevenslaper  en de vuursalamander de tuin rond uw vakantieverblijf.

Doordat de rivieren in de Dordogne nauwelijks door steden en industriële gebieden stromen is de waterkwaliteit uitstekend en is de visstand dienovereenkomstig met forel, zalm en een keur aan andere vissoorten. 

De grote natuurlijke diversiteit in de Dordogne boeit veel liefhebbers en in elk jaargetijde valt wel iets interessants te zien. In het huis vindt u vogelgidsen, plantengidsen en andere lectuur om uw waarnemingen te determineren. Als u bijzondere waarnemingen doet, vinden we het altijd leuk dat te horen.