Les Chauffours La Colonie Prijzen Uitstapjes Wandelen Natuur Wetenswaardigheden Links De Dordogne Contact

 

De reis

Het huis ligt 840 km. verwijderd van Bergen op Zoom. Met uitzondering van de laatste zestig kilometer bestaat het gehele traject uit autosnelweg. U reist via Antwerpen en Lille naar Parijs en vandaar via Orleans, Vierzon en Limoges naar de Dordogne.

Voor het laatste nieuws over de Franse autosnelwegen kunt u hier klikken.(Franstalig) U vindt er de actuele fileberichten en wegwerken en u kunt onder het tabje "webcams" een actuele foto oproepen van de situatie op verschillende plaatsen langs de route zoals Parijs en Orleans. Dat is niet alleen handig om te kijken of het druk is, maar u kunt ook de weercondities "real-time" beoordelen.

Voor de algemene verkeersinformatie in Frankrijk klikt u hier (Franstalig). Deze zeer goede website, die elke paar seconden wordt bijgewerkt, geeft een overzicht van ongelukken, files, problemen enz. met kaartjes en symbolen, ook voor niet-Franssprekenden een duidelijk overzicht.

Voor Nederlandstalige reisinformatie kunt u kijken op www.anwb.nl. U vindt hier enige informatie. Voor de echt actuele informatie over uw reisdag en route geven de twee bovengenoemde Franse sites echter heel veel meer informatie.

U krijgt van ons een gedetailleerde reisbeschrijving voor vertrek, maar u kunt nu alvast informatie over de route opvragen en eventueel printen met deze uitstekende routeplanner. Dichtbij liggende plaatsen zijn Excideuil en Thiviers.

Het dichtstbijzijnde treinstation is Thiviers op 10 km. afstand. Het dichstbijzijnde vliegveld is Perigueux op 27 km. afstand, maar er zijn geen lijnvluchten naar dit vliegveld. Het is wel mogelijk om te vliegen met o.a. Ryanair naar Limoges, Bergerac of Bordeaux. Bij o.a. Hertz kan op alle vliegvelden een auto gehuurd worden. (www.ryanair.com)

Hotels onderweg
Veel gasten rijden in twee dagen naar de Dordogne. Zo kunt u in twee rustige etappes naar uw vakantie-  bestemming reizen en heeft u meer tijd om van de reis te genieten. We geven een aantal suggesties voor overnachting onderweg;

Op 25 km ten noorden van Parijs ligt NOVOTEL PARIS SURVILLIERS. Ga naar www.novotel.fr en geef dan de plaats Senlis in, u kunt dan on-line reserveren. Dit prima hotel ligt niet ver van de autosnelweg Lille-Parijs in een rustige omgeving. Kamers kosten 65-104 euro. Sortie 7 van de autosnelweg nemen en dan de eerste weg rechts, u ziet het hotel al vanaf de autosnelweg. Novotel vol? Aan de andere kant van de snelweg bij dezelfde afrit liggen nog enkele andere hotels zoals bijvoorbeeld het budget hotel Akena St. Witz ( www.hotel-akena-saint-witz.federal-hotel.com ).

Bijzonder leuk is ook Le Petit Clos ( www.lepetitclos.com ), een gezellige chambres d'hotes van een voormalig antiekhandelaar. De eigenaar spreekt Engels en u kunt u er naast overnachten ook heerlijk eten. Le Petit Clos ligt tussen Orleans en Vierzon op ongeveer 13 km. van de A71.
Het telefoonnummer is 0033-254 882 817,
email
petitclos6@aol.com.

Een ander hotel is RELAIS ST.JACQUES in Chateauroux, u bent dan op ongeveer twee-derde van de reis, u heeft nog 260 km. voor de boeg. Dit hotel is rustig gelegen niet ver van de snelweg en heeft een werkelijk uitstekend restaurant dat we van harte aan kunnen bevelen. De website is http://relais-st-jacques.com/, tel (0033) (0)254604444. Het hotel is zichtbaar van de autosnelweg Vierzon-Limoges en is te bereiken via afslag 12 van de autoroute A20. Kamers met tweepersoonsbed en bad kosten €57, maar let op, slechts 1,40 meter breed. Er zijn ook iets duurdere kamers met twee eenpersoonsbedden. En nogmaals, neem zeker een menu van 35 euro in het restaurant, u zult aangenaam verrast worden. Ook de moeite waard als u er niet slaapt.

De ligging
Het huis ligt geheel vrij op een groot stuk eigen grond.  U heeft in het huis en de grote tuin veel privacy. Er is ruime gelegenheid om de auto te parkeren op eigen grond. Een gehucht van enkele huizen vindt u op korte afstand, een bakker op drie kilometer en een grote supermarkt op 7 kilometer afstand.

Rondom het huis zult u in een straal van 40 kilometer geen industrie aantreffen, geen autosnelwegen en ook de trein is 10 kilometer van het huis verwijderd. Er heerst rust, u hoeft nergens te wachten (Excideuil heeft maar 1 kruispunt met verkeerslichten) en stress is een onbekend fenomeen. 's Nachts is er geen vals licht van steden of bedrijvigheid, u ziet alleen een voor Nederlanders verbazingwekkend heldere sterrenhemel en hoort in de zomer het gezang van de krekels zonder achtergrondgeluid van verkeer of bedrijven.

De Dordogne
Het huis is gelegen in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk, maar de inwoners gebruiken nog veelvuldig de oude naam van voor 1790 voor deze streek; de Perigord. Het departement meet ruwweg 126 km. van noord naar zuid en 116 km. van oost naar west. Er zijn maar liefst 557 gemeentes die gebundeld zijn in 50 cantons en 4 arrondissementen. In Frankrijk is decentralisatie een belangrijke politieke issue. Hier vindt u meer informatie over de Dordogne.

"Onze" gemeente
De gemeente bestaat uit een verzameling kleine kernen met  enige tientallen inwoners. De grotere dorpen hebben meer dan honderd inwoners en de lokale "steden" kennen meerdere honderden inwoners. De gemeente Excideuil, de belangrijkste plaats in de omgeving, en alle gemeentes in het gelijknamige canton hebben samen niet meer dan 1600 inwoners.

In onze eigen gemeente wonen ongeveer 15 inwoners per vierkante kilometer. In geheel Frankrijk zijn dat er, inclusief Parijs,  gemiddeld 105. Om die cijfers in een juist perspectief te plaatsen geven we de bevolkingsdichtheid van Nederland, in ons land wonen gemiddeld 475 mensen per km2. In Zuid Holland wonen maar liefst meer dan 1.200 mensen op elke vierkante kilometer en in een dunbevolkte provincie als Zeeland zijn het er altijd nog 200, tweemaal zoveel als gemiddeld in Frankrijk.

Het is dus rustig in onze streek, maar zeker niet leeg. Overal vindt u boerderijen, schilderachtige dorpjes, levendige markten en winkeltjes. Het huis staat op korte afstand (200 meter) van kleine gehuchtjes zonder voorzieningen. Excideuil op zeven kilometer afstand heeft een streekfunctie en daardoor een weekmarkt, supermarkten, een bank en winkels. Op dertig kilometer afstand ligt Perigueux met een levendig centrum, hypermarché's van Leclerc, Auchan en Carrefour, McDonalds en een groot aantal winkels.

Het klimaat
In de Perigord-vert, waar het huis staat, valt ongeveer 950 mm. regen per jaar, een waarde die niet zoveel verschilt van Nederland. De regen valt echter in heviger hoeveelheden en kortere tijd, met name in de maanden december en januari. Februari, maart, oktober en november kunnen voor Nederlandse begrippen opvallend droog zijn. In de zomermaanden juni, juli en augustus kan een lange regenloze periode vallen van ongeveer zes tot acht weken waarin de temperaturen oplopen tot boven de 30 °C. Normaalgesproken liggen de temperaturen 3 tot 6 graden boven die van Nederland en het ontbreekt in de meeste gevallen aan wind waardoor de gevoelstemperatuur vrijwel altijd veel hoger is. Wij eten frequent op het terras in april en november en een mooie dag in februari doet de temperatuur op het beschutte terras al snel oplopen tot een graad of 15. In het najaar valt de nachtvorst vroeg in, soms al in oktober, maar vorst overdag is beperkt en sneeuw valt er zelden. In december en januari kan de temperatuur 's nachts flink dalen. In 2002/2003 werd een paar weken lang elke nacht -10 °C gemeten en de koudste nacht werd in 1987 gemeten, -22,2 °C. Afgelopen zomer werd de hoogste temperatuur gemeten, ruim 40 °C.

 

Goede reis!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

telefoon;

0113-644001

 

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
02 juli 2015