telefoon;

0113-644001

 

 

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
11 september 2015

L'ancien hospice d'Hautefort

Vlakbij het grote kasteel van Hautefort vindt u het oude hospice, een ziekenhuis dat zijn oorsprong heeft in de 18e eeuw en nu een museum is met oude ziekenhuisinrichting en apparatuur, waaronder enkele van de vroegste roentgenapparaten van het begin van de 20ste eeuw. Maar ook een ziekenzaal anno 1850 en veel wetenswaardigheden over de medische wetenschap uit die tijd. Een mooie bezienswaardigheid en tegelijkertijd een bevestiging van het feit dat we ons gelukkig mogen prijzen met de moderne medische wetenschap. 

 

 

 

Oude auto's vinden

De tijden van oude Bugatti's in een hooischuur zijn voorbij, maar er is nog veel te vinden in deze streek waar mensen niet snel iets weggooien. Overigens weet iedereen in Frankrijk nu wel dat een mooie DS of een vroege Deuxchevaux waarde heeft, dus reken niet op koopjes, maar de zoektocht is vaak het halve plezier.

Klik hier voor oude schatten die we de laatste jaren in de buurt tegenkwamen

Roodstaarten in Les Chauffours

In de schuur bij Les Chauffours broeden elk jaar de zwarte roodstaarten. Meestal worden twee nesten per zomer succesvol uitgebroed. De jongen houden zich -net als de moeder- muisstil op het nest, maar u kunt de roodstaarten gemakkelijk waarnemen in de tuin waar ze jagen op insecten van een paaltje of een lage boomtak.

Zwemmen in NantheuilBij het plaatsje Nantheuil (via Thiviers 11 km, binnendoor 5,5 km van het huis) ligt een mooi "plan d'eau", een zwemmeer met strandje met toezicht. U betaalt een euro per persoon toegang en kunt dan de hele dag gebruik maken van de faciliteiten.

 

Kanoën op de Dronne

U kunt in de omgeving te kust en te keur kano's huren. Wij namen de halfdaagse tocht van Brantome naar Bourdeille, een leuke, niet te lange tocht van 12 km.

Brantome Canoë ligt aan het begin van het dorp tegenover een Total tankstation en kort na aankomst konden we instappen in comfortabele tweemans kano's van kunststof. De officiële vertrektijd voor deze tocht is 13.00 uur, maar wie het echt op zijn gemakje wil doen kan beter een half uurtje eerder vertrekken. En wie onderweg de tuinen wil bezichtigen moet echt wat extra tijd nemen. De tocht begint door Brantome langs het oude klooster en via twee barrages langs de Moulin, het bekende restaurant bij de brug. Het eerste stuk is erg fraai met Brantome vanaf het water, mooie waterplanten, duizenden donkerblauwe waterjuffers en libellen en prachtige oeverbegroeiing.

Onderweg dienen ettelijke barrages te worden genomen, altijd vermakelijk en waterschoenen niet vergeten. En peil even met uw peddel hoe diep het is voor u uitstapt..... Het laatste deel is wat saaier en de rivier wordt breder waardoor de stroming minder wordt en u meer moet peddelen. Op het eind bij Bourdeilles volgt echter nog een fraai stuk met het kasteel en overhangende rotspartijen en dan is het alweer gedaan. Het busje van Brantome Canoë staat al op u te wachten, inladen en de korte terugreis naar Brantome. Een heerlijke middag op het water, ideaal voor een hete dag. 

Hotels onderweg

Veel gasten rijden in twee dagen naar de Dordogne. Zo kunt u in twee rustige etappes naar uw vakantiebestemming reizen en heeft u meer tijd om van de reis te genieten. We geven een aantal suggesties voor overnachting onderweg;

Op 25 km ten noorden van Parijs ligt NOVOTEL PARIS SURVILLIERS. Ga naar www.novotel.fr en geef dan de plaats Senlis in, u kunt dan on-line reserveren. Dit prima hotel ligt niet ver van de autosnelweg Lille-Parijs in een rustige omgeving. Kamers kosten 65-104 euro. Sortie 7 van de autosnelweg nemen en dan de eerste weg rechts, u ziet het hotel al vanaf de autosnelweg. Novotel vol? Aan de andere kant van de snelweg bij dezelfde afrit liggen nog enkele andere hotels zoals bijvoorbeeld het budget hotel Akena St. Witz (www.hotel-akena-saint-witz.federal-hotel.com ).

Bijzonder leuk is ook Le Petit Clos
(www.lepetitclos.com) een gezellige chambres d'hotes van een voormalig antiekhandelaar. De eigenaar spreekt Engels en u kunt u er naast overnachten ook heerlijk eten. Le Petit Clos ligt tussen Orleans en Vierzon op ongeveer 13 km. van de A71.
Het telefoonnummer is 0033-254 882 817,
email petitclos6@aol.com.

Een ander hotel is RELAIS ST.JACQUES in Chateauroux, u bent dan op ongeveer twee-derde van de reis, u heeft nog 260 km. voor de boeg. Dit hotel is rustig gelegen niet ver van de snelweg en heeft een werkelijk uitstekend restaurant dat we van harte aan kunnen bevelen. tel (0033) (0)254604444. Het hotel is zichtbaar van de autosnelweg Vierzon-Limoges en is te bereiken via afslag 12 van de autoroute A20. Kamers met tweepersoonsbed en bad kosten €57, maar let op, slechts 1,40 meter breed. Er zijn ook iets duurdere kamers met twee eenpersoonsbedden. En nogmaals, neem zeker een menu van 35 euro in het restaurant, u zult aangenaam verrast worden. Ook de moeite waard als u er niet slaapt.

De website is http://relais-st-jacques.com/

Dieren in de Dordogne

Klik hier voor meer informatie over bijzondere dieren die u in de Dordogne tegen kunt komen zoals deze prachtige smaragdhagedis in een weiland bij Les Chauffours.

 

 

Pagina over de tuinen

Op deze pagina vindt u wetenswaardigheden en veel foto's van de tuin bij het huis. Ze zijn respectievelijk 8000 en 12000 m2 groot en dat vergt pragmatisch onderhoud en de nodige vindingrijkheid.

 

Naar Perigueux

De fraaie stad Perigueux met zijn Middeleeuwse centrum verdient een eigen pagina. Die vindt u hier. U vindt er een stadswandeling, een korte geschiedenis en veel foto's van de stad die ongeveer 30 km van het huis ligt.

Naar Excideuil

7 km van het huis ligt Excideuil, een gezellig plaatsje met een belangrijke streekfunctie. Er is een fraaie oude binnenstad en een indrukwekkend kasteel uit de tijd van Richard Leeuwenhart en u vindt er de supermarkt van Champion, de doe-het-zelfzaak, een fietsenmaker, twee slagers, een notaris, een prima restaurant, een makelaar, een bank en een postkantoor. Kortom, in Excideuil kunt u voor de meeste boodschappen terecht. U zult regelmatig in dit plaatsje komen, en daarom vindt u hier een uitgebreide beschrijving van Excideuil. 

 

 

Itinéraire Baroque 2006 : Ton Koopman vous recoit chez luiItinéraire Baroque 2006 : Ton Koopman vous recoit chez lui

Wandelen

Als u hier klikt vindt u informatie over wandelen in de buurt van het huis en diverse wandelingen, kort en lang, gemakkelijk en wat zwaarder.

 

Scharrelvarken

Als u eens echte scharrelvarkens wilt bekijken kan dat vanaf de weg tussen Thiviers en Perigueux. Op een beschut gebied met grasland en bomen staan een groot aantal "huisjes" van staalplaat waar een flink aantal zeugen geniet van het buitenleven. Ze liggen lekker in de modder of scharrelen wat rond en zijn zichtbaar erg tevreden op het Franse platteland. De boerderij wordt keurig onderhouden en de voor varkens kenmerkende  penetrante geur is hier dan ook vrijwel afwezig. Als u de secundaire weg naast de hoofdweg neemt kunt u de dieren in alle rust van dichtbij bekijken.

Silvia Reiche, natuurfotografe

Al enkele keren verbleef natuurfotografe Silvia Reiche in "Les Chauffours" om daar tijdens haar vakantie zeldzame vlindersoorten te fotograferen. In 2008 verbleef ze in mei enkele weken in het huis en maakte r een schitterende serie digitale foto's. In 2010 verbleef ze opnieuw in Les Chauffours en had het geluk om van heel dichtbij de opvoeding te kunnen volgen van vier jonge ransuilen.

Op deze pagina vindt u veel meer foto's die Silvia rond Les Chauffours heeft gemaakt.

 

 

 

Architectuur in de Perigord

In de Perigord valt veel te genieten op het gebied van oude architectuur en bouwwijzen. Robuuste agrarische bouwwerken, stoere vestingen en sierlijke landhuizen, u vindt het allemaal in deze prachtige streek. We hebben er een nieuwe pagina aan gewijd en die vindt u hier. Lees verder over zandsteen en zware eiken balken, over "lauzes", paters en nonnen.

Perigordijnse architectuur

Foto albums

We hebben de foto pagina's aangepast en veel nieuwe foto's toegevoegd, u vindt ze hier;

Foto album Les Chauffours

Foto album Dordogne

Foto album natuur in de Dordogne

Historische foto's uit de Dordogne

Fietsen huren

In Thiviers is een excellente fietsenverhuur gestart door een Engelse exploitant. De fietsen worden thuisgebracht voor de deur en weer opgehaald en u kunt kiezen voor het type dat u het best past. Er zijn familie aanbiedingen en u kunt huren per dag of voor een hele week. Meer informatie vindt u hier; Dordogne Cycle Hire

Filmpje Corgnac op YouTube

Dit aardige filmpje over kanoeen, de velorail en Chateau Laxion in de buurt vindt u op YouTube.
Restauratie van de kapel

In de afgelopen jaren werd de kapel van St. Jory las Bloux grondig gerestaureerd. Een fraaie geslaagde restauratie is het geworden met veel respect voor de authentieke elementen in deze zeer oude romaanse kapel die stamt uit de 11e of 12e eeuw. Als u hem zelf eens wilt bekijken kunt u de sleutel ophalen in de Mairie. De kapel is vastgebouwd aan het kasteel.

 

 

Grotte de TourtoiracIn Tourtoirac,  op een half uurtje rijden van het huis,  is in het voorjaar van 2010 dan eindelijk de "Grotte de Tourtoirac" voor het publiek geopend. Deze grot werd al in 1995 ontdekt maar was moeilijk begaanbaar en het duurde 15 jaar voordat de grot gereed was gemaakt om bezoekers te ontvangen. De verwachtingen waren, na alle verhalen van de speleologen die de grot hadden verkend, hooggespannen en dus gingen wij een kijkje nemen. Er zijn in de omgeving heel veel druipsteengrotten, maar dit is beslist een van de mooiste. Een feeërieke verlichting en deskundige gids (Nederlandstalig) zorgen voor een fraaie rondleiding van een uur in het deel van de grot dat nu begaanbaar is gemaakt. De grot is nog veel groter met enorme zalen en gangen, maar die zijn voorlopig nog niet  toegankelijk voor bezoekers. Een ploeg die in de bergen installaties bouwt voor skipistes heeft een fraaie galerij gebouwd waardoor je gemakkelijk door de grot loopt en een schitterend uitzicht hebt op de vele indrukwekkende druipsteenformaties. Het eerste seizoen werd begroot op 17.000 bezoekers, maar in november 2010 waren er al 40.000 bezoekers afgedaald in deze fraaie druipsteengrot. Van harte aanbevolen en elke dag open. 

http://www.grotte-de-tourtoirac.fr/

Ransuilen in Les Chauffoursfoto; Silvia Reiche

De gasten in Les Chauffours kregen in de afgelopen zomer wel een heel speciale natuurervaring vlak voor de deur. Toen wij na de winter het huis weer openden voor het seizoen zaten in de duivengaten boven de terrasdeuren twee ransuilen te schuilen voor de regen. Ze bleken een nest te hebben in een voormalig eksternest in de grote naaldboom naast het huis.  De gasten die na ons kwamen zagen al snel dat er jongen waren (uilen broeden vroeg in het seizoen) en konden de belevenissen van pa en ma uil en vier jongen op de voet volgen. Natuurfotografe Silvia Reiche,  die daarna kwam,  zag het uitvliegen en  kon een serie prachtige foto's schieten van de uilen. Vier jongen grootbrengen is geen eenvoudige opgave voor de uilen als je bedenkt dat ze per jong minstens 1 muis per dag eten en de dieren ook nog voedsel voor zichzelf moeten vinden, dat betekent elke dag acht tot tien muizen vangenfoto; Silvia Reiche

Toen Silvia naar huis vertrok op 15 mei konden de jongen vliegen en zaten ze met z'n vieren op een rij in de grote kersenboom die op de erfgrens staat richting Magnac. Ze waren elkaars donsveren aan het uitpikken om plaats te maken voor hun echte verenkleed.  De ouders zaten overdag in de lindeboom bij het terras, waar ook de foto's van Silvia zijn geschoten, pal bij de achterdeur. Een succesvol nest dus van vier jongen en een onvergetelijke ervaring voor de gasten in Les Chauffours. Met dank aan Silvia Reiche en Lies van Dorp voor de fraaie foto's!


foto:  Lies van Dorp

Aquarium du Perigord

Het grootste particuliere aquarium van Europa vindt u in Le Bugue. Hier vindt u een prachtige website met alle informatie over deze attractie.

 

Films om in de
stemming te komen


In de Dordogne zijn heel wat films opgenomen, maar er zijn ook films die de sfeer van het Franse platteland prachtig in beeld brengen, al zijn ze niet of niet helemaal in de Dordogne opgenomen.   Chocolat met Juliette Binoche, Judy Dench, Johnnie Depp en Alfred Molina uit 2000 is zo'n mooie film over vreemdelingen die in een klein Frans dorp voor beroering zorgen. De film was goed voor 8 oscarnominaties en is prachtig in beeld gebracht. Het verhaal heeft diepgang en een deel van de film werd opgenomen in Beynac.  De belevenissen van de kleine Chocolaterie en Comte de Reynaud vormen de ideale opwarmer voor een vakantieverblijf op het Franse platteland.

Niet in de Dordogne opgenomen, maar in de Provence, is A Good Year uit 2006 met Russel Crowe en Albert Finney. De film kreeg matige  kritieken, maar voor liefhebbers van mooi Frankrijk is de film een must. Russel Crowe is een gewetenloze City merchant banker die valt voor oude sentimenten als zijn oom komt te overlijden en hem een sprookjesachtig huis in Frankrijk nalaat waar hij in zijn jeugd logeerde.  Hij leert dat het leven in Frankrijk  misschien wel meer diepgang heeft dan zijn leven in Londen. Geschreven door Peter Mayle (van een jaar in de Provence), een echte "feel good movie".

Eleonora van Aquitanië

De Middeleeuwse geschiedenis van de Perigord is onverbrekelijk verbonden met een bijzondere vrouw die in 1204 op de voor de toenmalige tijd uitzonderlijk hoge leeftijd van 82 jaar overleed.

Lees verder over de geschiedenis van Eleonora 

 

Leuke B+B in de buurtGasten vragen ons vaak of ze ook in de winter kunnen verblijven in Les Chauffours. Dat is helaas niet mogelijk. Maar Brigitte Saumande en Vincent Polizzi hebben een leuke bed & breakfast niet ver van het huis en op een mooie plek vlakbij het kasteel.

Brigitte en Vincent  verhuren verzorgde kamers met ontbijt en badkamer ensuite voor 35 euro per nacht. Brigitte spreekt goed Engels en ontvangt het gehele jaar door gasten in haar grote karakteristiek natuurstenen huis. Dus als Les Chauffours volgeboekt zijn of u de Kerstdagen eens in de Dordogne wilt doorbrengen; van harte aanbevolen!
http://www.chambres-dordogne.fr/

telefoon  (0031) 553 552479 (Engels of Frans)
email saumandebrigitte@gmail.com