Geschiedenis Natuur Wandelen Dieren in de Dordogne Uitstapjes Wetenswaardigheden Bloemen en bomen Architectuur Foto's uit de Dordogne Historische foto's Voorjaar Zomer Herfst Winter Links Oude auto's in de Dordogne De laatste nieuwtjes Contact

telefoon;

0113-644001

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
06 juli 2015

De Dordogne ligt halverwege de noordpool en de evenaar op dezelfde breedtegraad als Montreal en Vladivostok. De nulmeridiaan die over Greenwich loopt raakt het departement nog net in het meest zuidwestelijke deel. De Dordogne heet eigenlijk Perigord, maar het departement werd in de 18e eeuw naar de gelijknamige rivier genoemd. De inwoners gebruiken echter nog overwegend de benaming Perigord. De streek rond "Les Chauffours"  is landschappelijk erg fraai, dit gebied wordt de "Perigord vert" genoemd, de groene Perigord, vanwege de uitgestrekte bossen en groene weiden.

In de Perigord is een overvloed aan prehistorische vindplaatsen (in deze omgeving bevindt zich de belangrijkste concentratie prehistorische vindplaatsen in Europa). Er zijn indrukwekkende rotstekeningen, werktuigen en menselijke resten gevonden van 15.000 tot 40.000 jaar voor onze jaartelling. Nog ouder (tot 150.000 jaar v.Chr.) zijn resten gevonden van de Neandertaler. Ter vergelijking, in Nederland gaat de prehistorische geschiedenis niet veel verder dan zo'n 10.000 jaar v. Chr. Ook met recenter geschiedenis zult u veelvuldig geconfronteerd worden, bijvoorbeeld door de honderden kastelen uit zowel de Middeleeuwen als de Renaissance die in de Dordogne te vinden zijn.  (klik hier voor meer geschiedenis)

De schilderachtige dorpjes en de prachtige rivieren zoals de Isle, de Vezere en de Dordogne maken dit gebied tot een sprookjesachtig geheel waar u zich soms in de tekenfilmwereld van Walt Disney lijkt te bevinden. In de directe omgeving van uw vakantieverblijf ligt een tiental agrarische gehuchten temidden van een fraai glooiend landschap met bossen. De wegen zijn rustig en u kunt er heerlijk wandelen en fietsen. U kunt korte en langere wandelingen maken, maar steeds zult u gefascineerd raken door dit landschap met zijn fraaie agrarische architectuur, de verstilde gehuchten, de schitterende uitzichten, het glanzend bruine Limousin vee en de aardige bewoners van de Perigord Vert.

Natuur

Het gebied rond het huis is een zogenaamd coulissenlandschap, een open gebied met afwisselend glooiende weilanden en bossen. De agrarische activiteiten zijn geconcentreerd op veeteelt, met name de roodbruine Limousin koeien. Mooie rivieren stromen door het gebied zoals de prachtige Dordogne, waarnaar het gebied is vernoemd. Door de variëteit in het landschap, de zuiverheid van lucht en water, de afwezigheid van industrie en de lage bevolkingsdichtheid is de diversiteit van flora en fauna erg groot. Paddestoelen, bomen, wilde planten, vogels, vlinders en andere dieren komen alle in grote verscheidenheid voor. Voor meer informatie over de natuur in de omgeving van uw vakantieverblijf klik hier.

Dorpen en steden

De Dordogne is dun bevolkt, er zijn geen grootschalige industriële activiteiten. U vindt in de directe omtrek van uw vakantieverblijf dan ook geen grote steden, maar uitsluitend schilderachtige dorpjes en gehuchten. Excideuil, een kleine provincieplaats met een Middeleeuws centrum, ligt op 7 kilometer afstand en heeft voorzieningen als een tankstation, een grote supermarkt en een bank.

30 km. ten zuidwesten van les Chauffours vindt u de stad Perigueux. Het is een fraaie historische stad met een indrukwekkende kathedraal die ooit model stond voor de Sacre Coeur in Parijs. U vindt er Romeinse ruïnes, een sfeervol Middeleeuws stadscentrum en in de periferie grote warenhuizen en winkels. Perigueux is een gezellige stad met een laat-Middeleeuws karakter. Tijdens de zomermaanden zijn er leuke terrassen te vinden en de stad beschikt over een groot aantal uitstekende restaurants. Verder vindt u er vestigingen van de grote Franse supermarkt- en warenhuisketens zoals Leclerc, Auchan en Carrefour.

Sarlat is een zeer schilderachtig Middeleeuws stadje. Geen Franse stad heeft meer Middeleeuwse huizen dan Sarlat. Dwaal door de smalle straatjes in geheel authentieke staat en bezoek Sarlat tijdens een marktdag (zaterdag). Het is dan nog drukker dan normaal, maar zeker de moeite waard om de Fransen te zien onderhandelen over de plaatselijke specialiteiten als gans, truffels, walnoten, foie gras en aardbeien.  In dezelfde buurt leent de Dordogne vallei zich uitstekend voor een autotocht langs de beroemde burcht van Beynac en Domme; een van de best bewaard gebleven Franse bastilles. Ook  Rocamadour,  het tegen de rotsen gebouwde bedevaartsoord, en de wijnvelden van Bergerac lenen zich voor dagtochtjes. Klik hier voor meer uitstapjes in de omgeving.

 

Activiteiten

Het gebied biedt fraaie mogelijkheden voor wandelingen, zowel lang als kort. U kunt door de bossen wandelen, of over de stille landwegen. De dorpjes in de omgeving bevinden zich nog in authentieke staat en zijn een bezienswaardigheid op zich. Ook voor fietsers zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt, (veel) versnellingen zijn wel nodig in verband met de hoogteverschillen.

Verder zijn er mogelijkheden om te vissen en te kanovaren. U kunt paardrijden of zwemmen in de rivieren of in het op enkele kilometers van het huis gelegen “plan d’eau” bij Nantheuil
. Iets verder weg ligt het zeer grote recreatiegebied van Rouffiac, waar u eveneens kunt zwemmen.
 Perigueux heeft een 18 holes golfbaan en dichtbij het huis kunt u een tennisbaan huren.

Een tiental kilometers van het huis ligt het fraaie dorp St. Jean de Cole en de rivier de Dronne met plaatsen als Brantome en Bourdeilles. U kunt hier een kano huren om de Dronne af te varen.  Of u kunt een dag Jeu de boules of badminton spelen in de tuin of een goed boek lezen op het grote terras.

 

Culinair

De Perigord is beroemd om haar culinaire specialiteiten zoals truffels, foie gras, paddestoelen, walnoten enz. Restaurants zijn er dan ook vele en daarbij lopen de mogelijkheden uiteen van een restaurant met Michelin sterren "le Moulin" in Brantome tot gezellige kleinere restaurantjes in de directe omgeving van het huis. Er is voor elk wat wils.

In Sorges staat het truffelmuseum met foto’s, kaarten en film over “de zwarte diamanten” van de Perigord. U krijgt een kaartje met een twee kilometer lange wandeling langs de oude eikenbomen waaronder de truffels worden gevonden.  U heeft erg weinig kans dat u deze ondergronds groeiende paddestoel vindt, maar u kunt in het najaar op de markt in Thiviers gaan kijken hoe ze -voor fabelachtige prijzen- verhandeld worden.

 

Kastelen

Op een kwartiertje rijden van Les Chauffours vindt u twee van de meest indrukwekkende kastelen in de Dordogne; Hautefort en Jumilhac-le-Grand. Maar als u meer kastelen wilt zien en de actieradius uitbreidt tot vijftig kilometer vindt u er zoveel dat u ze in twee weken niet allemaal kunt zien. De burchten van Castelnaud en Beynac zijn beroemd, maar ook Losse en Puyguilhem zijn de moeite waard en natuurlijk het kasteel van danseres Josephine Baker, Les Milandes. In uw vakantieverblijf vindt u folders en gidsen met daarin de meeste kastelen die geopend zijn voor het publiek. Eyrignac is niet zo zeer bekend als kasteel, maar wel beroemd om zijn formele tuinen, die tot de mooiste van Frankrijk behoren, voor tuinliefhebbers van harte aanbevolen.

 

Prehistorie

Ongeveer dertig kilometer zuidelijk van het huis vindt u Montignac met de beroemde prehistorische grotten van Lascaux met meer dan 1.500 tekeningen van 15.000-17.000 jaar voor Christus. De grotten van Lascaux zijn samen met Sarlat de belangrijkste toeristische  attractie van de Perigord. Er zijn verder talloze grotten met prehistorische tekeningen, prehistorische vindplaatsen en de twee belangrijkste musea op dit gebied in Les Eyzies en Perigueux.

In uw vakantieverblijf ligt een uitgebreide collectie kaarten, reisgidsen en routebeschrijvingen van de bezienswaardigheden in de omgeving.

 

 Klik hier voor meer foto's uit de Dordogne