Home La Colonie Les Chauffours Beschikbaarheid Prijzen De Dordogne Wandelen Uitstapjes Wetenswaardigheden Bloemen en bomen Architectuur Historische foto's Voorjaar Zomer Herfst Winter Links Oude auto's in de Dordogne Dieren Contacttelefoon;

0113-644001

Copyright © 2003
Laatst bijgewerkt
06 juli 2015

 

Excideuil, de oude "stad"

Op een kilometer of zeven verwijderd van het huis ligt het plaatsje Excideuil. We noemen het al snel een stadje omdat hier veel winkels zijn, inclusief een grote Champion, een notaris, een bank en een postkantoor. Maar er wonen maar 1300 mensen in Excideuil, niet meer dan een dorp dus. Op een vroege morgen is de stille oude binnenstad rond de kerk de moeite van een verkenning meer dan waard. Er staan een flink aantal mooie huizen uit de 15e en 17e eeuw. U kunt een stadswandeling ook met een marktdag (donderdag) combineren, de markt van Excideuil is een typisch Franse streekmarkt met veel verse groente en fruit. Wel vroeg uit de veren, want om 11.00 uur beginnen er al verkopers in te pakken.

Excideuil wordt gedomineerd door het kasteel uit de 11e eeuw, een waar fort dat door zijn strategische ligging in alle conflicten in deze streek (en dat waren er nogal wat) een belangrijke rol heeft gespeeld.

 

U kunt ook een wandeling maken langs de kalksteenrotsen net buiten Excideuil. U neemt dan de zijweg naar St. Raphael tegenover de Champion supermarkt. Net over de brug parkeert u de auto en daar begint het wandelpad. Voor meer informatie en een plattegrond kunt u terecht bij het Office de Tourisme voor het terras van Le Fin Chapon.

Excideuil kent ook een ijzergieterij op het enige kruispunt met verkeerslichten dat het plaatsje rijk is. In het straatje aan de voorkant van de gieterij is een showroom voor de producten zoals haardplaten.

Le Fin Chapon vindt u op het plein aan de voet van het kasteel. Er pal voor staat een klein gebouwtje waarin het Office de Tourisme is gevestigd. Le Fin Chapon is een prima restaurant waar u ook buiten op het terras kunt eten of buiten etenstijd koffie kunt drinken.

 

 

Wandeltocht door de oude binnenstad

U kunt bij de Office de Tourisme in het kleine gebouwtje voor restaurant Le Fin Chapon een plattegrond met wandeling kopen voor een euro. Hierop staan alle belangrijke gebouwen en uitleg over hun functie, leeftijd, bijzonderheden etc. Maar u kunt ook gewoon door het plaatsje dwalen, er zijn op verschillende plaatsen informatiepanelen op de muren van de gebouwen aangebracht.

 

Begin bij de kerk. De parochiekerk is gebouwd op de resten van een benedictijner priorij uit de 11e eeuw, maar wat u ziet is voornamelijk afkomstig uit de 15e eeuw toen de kerk zwaar werd verbouwd. Uit die tijd stamt ook het laatgotische portaal in de zuidgevel. Begin bij dit portaal en ga rechts (oost) langs de kerk en volg de straat tot u op een kruising komt. Ga nu weer scherp links terug in de richting van de kerk naar beneden en als het goed is komt u dan aan de westkant bij de hoofdingang van de kerk weer uit. Neem het straatje recht tegenover de kerkingang en sla honderd meter verder linksaf. U loopt nu terug naar de markt en de overdekte marktplaats. 

Loop naar boven en neem de straat rechts bij de fontein. Sla hier en daar rechts en linksaf om de kleine steegjes te bekijken. Uiteindelijk komt u op de Rue Gambetta. Sla in die straat rechtsaf en drink een kop koffie op het terras van Le Fin Chapon aan het eind van de Rue Gambetta.

 

Van hieruit kunt u een rondje rond het kasteel lopen, of even op de binnenplaats van het kasteel een kijkje nemen (vrij toegankelijk). Vanaf de brandweerkazerne kunt u de twee reusachtige donjons bewonderen die resteren uit de 12e eeuw. Het kasteel is nu volledig gerestaureerd, de zwartwit foto stamt uit de dertiger jaren.

 

Het kasteel lag zeer strategisch en speelde daarom altijd een rol in conflicten in de Dordogne. In 1303 werd het ingenomen door Filips de Schone en Richard Leeuwenhart belegerde het. Het kwam uiteindelijk in Engelse handen en werd weer heroverd door Du Guesclin. In 1463 vergaderde de Staten Generaal van de Perigord er.

In de 17e eeuw nam de bekende familie Talleyrand bezit van de streek en ook het kasteel van Excideuil kwam in hun omvangrijke lijst van bezittingen. Zij bouwden het renaissancistische deel van het kasteel dat tot op de dag van vandaag bewoond is. Na het rondje rond het kasteel neemt u weer een van de kleine straatjes terug naar de kerk.